Moses skeppsur


Detta brev kommer också ifrån Lars Björkberger
 
---

Hej Sussi!

Här är min lilla story om Moses skeppsur.
 
Någon gång i mitten av 90-talet satt jag på min vanliga söder-pub och träffade en sjöofficer och kom att tala om Äventyrets A-slupar. Han kallas Buster och var intresserad. Efter en tid berättade han att han i sin ungdom hade tjänstgjort på Moses då hon var följefartyg till flottans miniubåt Spiggen, som användes som målfartyg och utgångsläge för flottans attackdykare. Några år därefter föll det sig så att Busters lillebror också kommenderades till Moses. Buster skulle då gifta sig, men lillebror var ju fattig beväring och hade inte råd med någon bröllopspresent.

Men rask ungdom finner på råd, han helt enkelt skruvade loss Moses stora vackra skeppsur i mässing och presenterade en elegant gåva till sin storebror, som stolt smyckade sitt hem.

Sedemera fick Buster veta sanningen om uret, han hade inte anat varifrån det kom, de flesta ur ser ju likadana ut. Men han höll god min och behöll uret.
Vid en av Äventyrets ledarresor i Mälaren stannade jag kvar i Stockholm och förtöjde på Riddarholmen för att titta på en Taube-afton, som då var tradition på Riddarholmens Evert Taube-terass, denna kväll med Lill-Babs som dragplåster. Jag bjöd in Buster att se konserten från 1:a parkett  d.v.s. Moses fördäck. Han kom vandrande hemifrån Söder med en stor kasse öl. Vi avnjöt konsert och öl. Därefter visade det sig att det stora i hans kasse var Moses skeppsur, som han återlämnade till fartyget efter att ha förvissat sig om att Moses var i goda händer och väl omhändertagen.

Så kan det gå när allt faller på plats. Buster är sedan flera år pensionerad ubåtsofficer och hydrofonspecialist engagerad i 80- och 90-talets u-båtsjakter i Stockholms skärgård.

Hälsningar Lasse

---
 
Kommentar till detta. Det var en fin historia med ett lyckligt slut. Och nu är det ju så länge sedan ”brottet” begicks att det är presskiberat annars hade jag inte vågat lägga ut historien.


/ Sussi